Muziek

Jeugdharmonie Haelen

Ruim 25 jaar geleden startte onder leiding van wijlen Jo Jeurissen de jeugdharmonie in Haelen, inmiddels uitgegroeid tot een korps waarin zo’n dertig jeugdige leden hun eerste muzikale ervaringen opdoen in het spelen in groepsverband. Na het doorlopen van deze kweekschool hoopt de grote harmonie uiteraard de vruchten te plukken van deze muzikale basis. De jeugdharmonie staat sinds 2000 onder leiding van Harrie Wolters.

Cor Schroën – The Sicknote

The Sicknote is een Iers lied waarin bouwvakker Paddy aan zijn baas uitlegt waarom hij niet kan komen werken. Hij is het slachtoffer geworden van een gecompliceerd bedrijfsongeval en doet dat al zingend uit de doeken. Het hilarisch verhaal sleept zich van vergissing naar stommiteit en eindigt met botbreuken en blauwe plekken. Cor Schroën neemt u, in de rol van Paddy en acapella zingend, mee naar de bouwput waar het allemaal gebeurde.

The pipers society of Castle d’Aldenghoor

Op de speellijst van deze groep pipers uit Noord- en Midden-Limburg staan onder meer: Scotland the brave, Rowan three, When the saints  march of montazuma  maggie, Bells of dunblane farewel to camrow, Green hills, When the battle is overMingolay boat song, Limburgs volkslied, Muss i den, The gael. Met plezier dragen de pipers de Schotse cultuur uit (omschrijving zie ook vrijdag).

DRAP

Vier theatermakers uit Brabant en Limburg vormen een puike straatband, rommelig en rafelig, spelen eigen spul in de traditie van ‘Barrie D en de Computers’, gezelligheid voor op bruiloften en begrafenissen. Of bij het paasvuur. Bij uw dochters communie. Bij het tekenen van uw echtscheidingspapieren. Bij ontgroeningrituelen. Bij onderhandelingen voor een nieuw kabinet. Bij het neerstorten van uw vliegtuig. Bij uw ontbijt. Of aan de bar van een Keltisch Vijverfeest.

Sally Goodin

Sally Goodin richt zich voornamelijk op de Old-Time muziek uit New England, en op de ‘maritime music’ van de Canadese oostkust. Het instrumentarium bestaat naast fiddle en zang uit trekharmonica, banjo, bodhran en gitaar. Naast Keltisch georiënteerde instrumentale muziek speelt Sally Goodin ook traditionele en originele songs. De grootste inspirator is Tim Eriksen (Cordelia’s Dad), die met een enorme bevlogenheid en diepgang graaft in de muziektraditie van New England. De New England fiddlestijl is vooral bepaald door de diverse emigrantenpopulaties vanuit Ierland en Schotland die vanaf 1600 over de jaren verspreid zich in dit gebied hebben gevestigd. De line-up van Sally Goodin: Leonie Franssen (zang en gitaar), Paul Jorissen (Irish accordions en bodhran) en Ron Janssen (fiddles, Irish tenorbanjo en zang).

Liza Balyon en Renske van der Heijden: Ierse muziek op harp en fluit

Renske van der Heijden (1984) en Liza Balyon (1988) studeerden vorige maand af aan het Conservatorium in Maastricht bij Philippe Benoit. De twee jonge muzikantes hebben overduidelijk iets met Ierse muziek. De harp heeft zijn Europese oorsprong in Ierland, is het Ierse volksinstrument en staat dan ook op de Ierse euromunt afgebeeld. De fluit wordt ook veel gebruikt in de Ierse muziek, onder meer de tinwhistle die Renske dan ook gaat bespelen. De Ierse muziek is van oudsher voornamelijk improvisatie. Liza en Renske gaan niet alleen het traditionele Ierse repertoire spelen, maar ook moderne stukken van Ierse oorsprong.