Vrijdag 17 juli 2009

Vrijdag 17 Juli 2009: Vijverconcert

Vrijdag kregen de bezoekers een gevarieerd programma voorgeschoteld waarin harmonie Philomena, The pipers society of Castle d’Aldenghoor  en zanggroep Kazoo elkaar afwisselden. De harmonie voerde onder meer – samen met violiste Naomi Vercauteren en harpiste Liza Balyon – arrangementen uit van de Gentse folkviolist Wouter Vandenabeele. Zanggroep Kazoo werkte samen met folkzangeres Annemarie de Bie, die later op de avond musiceerde met haar gelegenheidsformatie Sin- é. De vrijdag werd afgesloten met het virtuoze trio Flaherty, Masure & Munnelly, dat het laatste half uur samen met Sin- é het Vijverpodium op zijn kop zette.

Harmonie Philomena

Harmonie Philomena, opgericht in 1921, is organisator en gastheer tijdens deze vijfde Aldenghoor Vijverfeesten Haelen. De harmonie, uitkomend in de derde divisie, presenteert samen met Zanggroep Kazoo en The pipers society of Castle d’ Aldenghoor een afwisselend en boeiend programma, met Keltische accenten. Sinds januari 2009 staat de harmonie onder leiding van Bert van Cruchten. Afgelopen maand is hard gewerkt aan het instuderen van Keltische arrangementen van de internationaal vermaarde Vlaamse violist Wouter Vandenabeele. De harmonie speelt samen met gastspelers Naomi Vercauteren, violiste bij Transpiradansa (wereldmuziekorkest o.l.v. Wouter Vandenabeele) en met harpiste Liza Balyon, net afgestudeerd aan het Conservatorium in Maastricht. Zij voeren uit: Horn Pipe and Reel, Jig and Doedelyoudoe en Oostland.

Zangroep Kazoo

Zanggroep Kazoo is een enthousiaste groep van ongeveer 45 dames uit de Leudalregio. Onder leiding van Pieter Steenvoorden brengen zij een origineel, eigentijds en swingend repertoire waarmee ze binnen en buiten de regio al zeer veel lof geoogst hebben. Samen met zangeres Annemarie de Bie, één van de beste vertolkers van het traditionele Ierse repertoire, hebben ze afgelopen maand enkele Ierse zangnummers ingestudeerd: The Newry Boat Song – Gur he en het Franstalige Amusons nous les Filles. Annemarie de Bie gaat één nummer (Siúl a ruin; spreek uit als ‘sjoel aroen’) samen met het koor zingen en bovendien treedt ze op 17 juli zelf op met haar gelegenheidsduo Sin-é.

The pipers society of Castle d´Aldenghoor

Deze in 2003 opgerichte enthousiaste groep onder leiding van Fried van Maasakker is een bekend gezicht bij activiteiten van harmonie Philomena. Twee maal per maand oefenen the pipers in Trefcentrum Aldenghoor. De leden, afkomstig uit Noord- en Midden Limburg, hebben een warm hart voor Schotland en gaan gestoken in hun originele Schotse kleding met hun Schotse doedelzak  wederom voor sfeer en gezelligheid zorgen. Samen met de harmonie wordt gespeeld: Insings Ewarts Air en Highland Cathedral.

Sin-é

Sin-é is de naam van een muzikaal gelegenheidsduo bestaande uit Evertjan ’t Hart en Annemarie de Bie. Sin-é brengt Ierse en Schotse muziek met veel passie en speelplezier, dicht bij de luisteraar.Evertjan speelt de uilleann pipes (ierse doedelzak), bouzouki en whistles. Annemarie zingt en speelt bodhran, gitaar en concert flute (Ierse dwarsfluit). Samen spelen zij een prachtig afwisselend repertoire van opzwepende instrumentale dans muziek tot melancholieke of vrolijke ballades waaronder ook eigen nummers. Annemarie en Evertjan maken ook deel uit van de band Fling. Fling heeft onlangs de succesvolle theatertour Lost in Dunkineely afgerond en staat ook volgend jaar weer in verschillende theaters in het land met de reprise.

Trio Flaherty, Munnelly & Masure

Het Trio Flaherty, Munelly & Masure staat garant voor een gezonde portie Ierse gezelligheid! Drie stralende muzikanten die elke keer opnieuw hun publiek verrassen met uitbundigheid, vrolijkheid en vloeiende melodieën. Het duizelingwekkende vingerwerk van Dave Munnelly op accordeon en piano, de gevoelige drijvende gitaar en cister van Philip Masure en de warmte in de stem van Helen Flaherty geven dit gezelschap een unieke klankkleur die menig toehoorder raakt. Uptempo nummers wisselen zich af met schitterende ballades, alles tot een uitgebalanceerd geheel verwevend. Helen Flaherty, Schotse van afkomst en vooral bekend als de zangeres van de Schots/Ierse groep Shantalla, zingt voornamelijk liederen uit haar thuisland. Zij toerde samen met de Dave Munnelly Band de ‘Irish Unplugged Tour’ door Denemarken en Nederland en trad op met Daithi Rua, Aidan Burke, Philip Masure en COMAS in bijna heel Europa.Ofschoon Philip Masure een hele rits aan instrumenten bespeelt is hij vooral bekend als gitarist bij onder meer Comas en Urban Trad. Hij is dé specialist van de open tuning en speelde samen met onder andere Orion, Laïs, Carlene Anglim, Mugar, Padraig Rynne en Garva. Philip geeft zowat overal in Europa workshops gitaar. ‘The Irish Post’ bestempelde hem ooit als één van de meest gezochte gitaristen van de Keltische muziekscene. Dave Munnelly tenslotte, het accordeonwonder van de laatste jaren, brengt opgewondenheid en diepte aan traditionele muziek. ‘Live Ireland.com’ omschrijft hem als ‘de creatieve kracht van het ware epicentrum van de Ierse traditionele muziek’. Als muzikant toerde hij met niemand minder dan The Chieftains en De Dannan en andere legendarische Ierse artiesten.