Vrijdag 16 juli

Vrijdag zal Harmonie Philomena o.l.v. Bert van Cruchten het programma om 20.00 uur openen. Het thema van deze avond is “Fiesta Latina” en belooft een waar Latijns Amerikaans feest te worden. Tijdens drie sets zullen zowel de muzikanten als het publiek zich in de Cariben wanen. Uw gids van deze avond is wereldmusicus May Peters. Zo arrangeerde ze uit pure heimwee naar haar tweede vaderland Puerto Rico,  een mambo repertoire voor bigband. Puerto Rico wordt ook wel la Isla del Encanto genoemd, ‘het eiland van betovering’. Vanuit harmonie Philomena wordt een bigband gevormd die, met ondersteuning van drie internationaal vermaarde salsa musici te weten: uit Venezuela Javier Plaza (zang/percussie), Daniel Patriasz (zang/percussie) en de blinde pianogigant Thomas Böttcher, u zullen betoveren. Ook zanger Peter Poell, bekend van zijn bijdrage in 2008 aan de Aldenghoor Vijverfeesten, gaat op de Caribische tour!

De uit Haelen afkomstige dichter Quirien van Haelen zal met zijn bijdrage op deze avond ook vele mensen weten te boeien en tijdens de after-party kunt u tenslotte genieten van de Sillentaler Spassmacher Band uit Leveroy.

May Peters

De roots van May Peters liggen in Midden Limburg (Berkelaar, gem Echt-Susteren), maar ze is een echte wereldburger. Ze woonde vijf jaar in de Cariben. En ze was hoofdvak docent  Trombone Jazz en Caribische Muziek aan het Conservatorium in Puerto Rico. Hierover verscheen afgelopen jaar haar zonnig Caribisch debuut Música,maestra!

In haar uiteenlopende carrière trad ze op met beroemde orkesten op nationale en internationaal vermaarde podia in meer dan 20 verschillende landen. Als 10 jarige wilde ze missionaris worden, als 14 jarige journalist en als 16 jarige musicus. Nu is ze het alle drie. En ze ziet het als haar taak om een brug te slaan tussen Puerto Rico, la Isla del Encanto (het eiland van Betovering) en Nederland. Zo is Harmonie Philomena het eerste Nederlandse Orkest wat muziek uit Puerto Rico ten gehore zal brengen op de Vijverfeesten. Haar passie voor big band en de Caribische cultuur weet zij goed over te brengen in de workshops die zij veelal in het buitenland heeft gegeven. Vandaar dat ze het bijzonder vindt om Ha Fa orkesten in haar eigen provincie te laten delen in haar passie voor de salsamuziek. De vele muzikanten uit het Leudal (o.a uit Ittervoort en Neer) waarmee ze al heeft samengewerkt zijn door haar besmet geworden met het Latin & Bigband-virus. Meer informatie over deze bevlogen muziekpedagoog, trombonist en schrijfster  kunt u terugvinden op haar website  www.maypeters.com

Gastmusici

Thomas Böttcher

De blinde pianist Thomas Böttcher (geboren in Duitsland in 1977) begon met piano op vijfjarige leeftijd. In aanvulling op zijn klassieke studie piano en later orgel, waar hij ook muziek in Braille leerde lezen, ontwikkelde hij een goed gehoor en een groot improvisatievermogen. Op zijn veertiende speelde hij in zijn eerste salsa ensemble op de Middelbare school, en kort daarna maakte hij deel uit van andere bands. Tijdens zijn studie Psychologie aan de Universiteit van Münster (Duitsland), kwam hij snel genoeg in contact met de plaatselijke latin scene. Hij ontdekte snel dat de muziek meer tijd in beslag nam dan zijn studie. En besliste toen zich voortaan compleet te wijden aan zijn passie en beroepsmusicus te worden. In 1999 emigreerde hij naar Nederland om Latin, Jazz en compositie te studeren aan het Rotterdams Conservatorium: Codarts en slaagde cum laude voor zijn Master of Arts in 2005. De laatste paar jaar heeft Böttcher zijn naam gevestigd als een van de mooiste salsapianisten in de salsa en latin jazz scene van Duitsland en Benelux. Als pianist in verschillende latin projects (waaronder Gerardo Rosales y su Trabucombo”, “Venezuelan Masters”, “Contrabando”, “Charanga la Crisis”, “Eric y su Chocolate” en “Conjunto Tres-dos”) treedt hij regelmatig op in het buitenland (tournees in de Benelux, Colombia, Finland, Ierland Maleisië en Duitsland). Böttcher is ook heel actief als componist en arrangeur, o.a. voor “Nueva Manteca”, ”Gerardo Rosales”, “the New Israeli Vocal Ensemble” of “Eric y su Chocolate”. In 2005 heeft hij zijn eerste solo-album “Saudade Mundial” samen met de Nederlandse zangeres Claudia Copier op de markt gebracht. Met een hoofdrol voor hem als gevoelige begeleider en begiftigd liedjesschrijver. In 2006 richtte Böttcher zijn eigen “Thomas Böttcher cuartet” op. Met deze formatie maakte hij zijn debuut in het beroemde Amsterdam Concert Gebouw. Afgelopen zomer maakte hij deel uit van het ‘Bohemia del Alma’ programma van May Peters, met als gast de Puerto Ricaanse bolero zangeres Gryssel Ramírez. Naast zijn activiteiten als pianist en componist werkt Böttcher  ook als docent aan het Rotterdam Conservatorium Codarts.

Javier Plaza

In 1990 realiseert Javier Plaza zijn droom, het oprichten van zijn  eigen orkest . Zo ontstaat “Son Risa” in Keulen (Duitsland); zijn repertoire bestaat voor 70% uit origineel werk gericht op het danspubliek, zijn geluid en arrangementen zorgen voor een eigen kleur en zijn geïnspireerd op de Salsaorkesten uit de jaren zeventig; de gloriejaren van deze muziekstijl.Drie jaar later neemt hij zijn eerste cd op (Libre Soy), gevolgd door Mi Música en zijn productie “El Reencuentro” opgenomen in Venezuela in 2006. Deze cd heeft gediend als platform voor een vele boekingen en aanvragen voor verschillende Europese en Venezolaanse podia waardoor Son Risa ook op internationaal niveau de aandacht kreeg die het verdiende. Tussen zijn musici vinden we uiteenlopende nationaliteiten. Ook May Peters maakt sinds 1992 deel uit van deze formatie. Deze combinatie zorgde voor een heel origineel geluid en veel vuur in elke vertolking.Op dit moment en na veel jaren van ervaring en artistieke hoogtepunten (bv. Het III Festival Internacional de Salsa de Venezuela 2007) kreeg Harmonie Philomena de mogelijkheid Javier Plaza zelf te contracteren als gastmusicus (zanger en percussionist) voor deze Aldenghoor Vijverfeesten waardoor Haelen ook live met deze gigant kennis kan maken.

Daniel Patriasz

Daniel is een veelgevraagde percussionist en pregonero in de Europese salsa scéne. Hij trad op met Javier Plaza, Gerardo Rosales, Javier Bulu Victoria, Lágrimas Negras en vele anderen. Meer info: www.conjunto-amsterdam.com

Peter Poell

Uit Nederweert maar geen onbekende in Haelen. In 2008 heeft Peter Poell samen met harmonie Philomena deelgenomen aan het TEMA/ Tielen Toernooi in Venlo. Daarnaast heeft hij ook tijdens de Aldenghoor Vijverfeesten van dat jaar een optreden verzorgd met de harmonie. De uitvoering van het nummer BARCELONA staat bij vele mensen nog op het net- en trommelvlies. Ook dit jaar werken Peter en de harmonie weer samen en zullen u ongetwijfeld opnieuw meenemen op een interessante muzikale reis.

 

Quirien van Haelen

Wereldberoemd in Haelen en in de kunstwereld alom bekend is deze dichter van de zgn. zapgeneratie. Een performer die op swingende wijze het publiek van de enen climax naar de andere leidt. Quirien van Haelen heeft inmiddels op bijna alle Nederlandse podia gestaan en is nu weer aanwezig op het vijverpodium in zijn eigen Haelen. Quirien van Haelen, zal u vanavond trakteren met zijn zijn literaire kunsten.

Sillentaler Spassmacher Band

Deze veelzijdige feestband, met een 10-koppige blazersectie, laat al vanaf 2006 van zich horen en heeft al op vele evenementen en feesten in Limburg en ver daarbuiten voor de juiste stemming gezorgd. Ieder jaar geven ze een altijd drukbezocht openluchtoptreden op kermiszondag in Leveroy en in 2009 waren ze prominent aanwezig op het OLS feest in Neer. Het is dat de Aldenghoor Vijverfeesten niet in een tent maar in de openlucht plaatsvinden anders ging de tent ook in Haelen gegarandeerd op z’n kop! De Sillentaler Spassmacher Band zal u amuseren met Nederlandstalige muziek, Duitse schlagers, bekende oude en nieuwe Engelstalige hits en natuurlijk ook met Limburgse nummers. De grootste succesnummers van De Schintaler,  Beppie Kraft, Jürgen Marcus, Drafi Deutscher, Amy Winehouse, Tina Turner, Guus Meeuwis of Jan Smit, ze zullen allemaal aan u voorbij komen.
Wij wensen u heel veel plezier met dit ongetwijfeld spetterend concert ter afsluiting van de 1e dag van de Aldenghoor Vijverfeesten 2010.